Børnehuset Tværgade
Børnehuset Tværgade er en integreret institution med en vuggestuegruppe normeret til 12 børn og en børnehavegruppe normeret til 40 børn.
I Børnehuset Tværgade arbejder vi ud fra en positiv anerkendende tilgang til både børn, forældre og kolleger. Vi arbejder desuden efter Nest-principperne, som er en pædagogisk praksis. Læs mere under 'Sådan ser her ud'.
Vores menneskesyn tager afsæt i en anerkendende tilgang. Vi ser hvert enkelt individ som noget unikt og værdifuldt. Vi udvikler os i samspil med hinanden. Vi mener, at det er vigtigt, at være mod andre som du ønsker andre skal være mod dig.
Vi tror på fællesskabet; for at finde sig selv må man være en del af et fællesskab. Et fællesskab som børnene er medskabere af, og hvor de udvikler sociale færdigheder som at lytte til hinanden og respektere hinanden.
Sådan ser her ud
Vi er et fælles hus, som laver mange sjove pædagogiske aktiviteter på kryds og tværs i huset og med aldersintegrerede grupper.
Vores børnehave er inddelt i 3 grupper. Gruppen for de mindste hedder Muldvarperne, hvor børnene er fra 3 år og vi har 2 grupper der hedder Grævlingerne og Pindsvinene.
Børnene starter i muldvarpegruppen og rykker videre til enten Pindsvinene eller Grævlingerne, når vi vurderer, at de er klar til nye udfordringer.
Vores vuggestuegruppe hedder Musene og de arbejder tæt sammen med muldvarpegruppen for at sikre en god og tryk overgang.
I hver gruppe arbejder vi med alt fra dialogisk læsning, førskole materiale, teater, sociale spilleregler, relationer etc. til mere eller mindre udfordrende pædagogiske aktiviteter, som tager udgangspunkt i aldersgruppen og de behov, de enkelte børn/grupper har.
Nest
Vi arbejder efter Nest-principperne, som er en pædagogisk praksis.
Børn er mere ens end forskellige og bør, når det er muligt, lære at udvikle sig sammen. De gør altid det bedste, de kan i en given situation, det er derimod de voksne, der kan ændre tilgangen til barnet og de omkringliggende rammer.
Mangfoldigheden i en børnehave er et vilkår, og vi taler med børnene om styrken i, at vi er forskellige. I Nest er visionen, at så mange som muligt oplever at høre til det store fællesskab.
Derfor arbejder vi med struktur og overblik for alle — vi har faste rutiner.
Hver dag holdes samling, hvor børnene har faste pladser. Børnene kender strukturen, der er mange gentagelser og når vi introducerer noget nyt, bruger vi samtale, sang, billeder og andet til at komme rundt om emnet.
Vi bruger Time-timer og piktogrammer, til at hjælpe med at overskue tiden og det, vi skal.
Vi fokuserer på børnenes positive adfærd og på det, som lykkes for dem.
Hele personalegruppen i Tværgade har været på aktionslæringsforløbet Nest møder dagtilbud.
Alle børn i børnehuset samles hver dag fra kl. 9-9:30 til samling og igen til spisning. Endvidere har vi planlagte pædagogiske forløb for den enkelte aldersgruppe. Disse forløb kan, når det giver mening, være på kryds og tværs af aldersgrupper. For eksempel kan store børnehavebørn have glæde af at være sammen med vuggestuebørn og omvendt.
Vi arbejder ud fra de 6 pædagogiske læreplanstemaer i Aarhus Kommune.
Vi bestræber os på, at inddrage temaerne i vores planlagte pædagogiske aktiviteter og i vores tilgang til arbejdet med børnene generelt i hverdagen.
Det gør vi for, at sikre en kvalitet i vores pædagogiske arbejde og for at sikre, at vi har stor faglighed blandt personalet, som understøtter det arbejde, vi ønsker at lave med og blandt børnene.
Temaerne
- Sprog
- Kulturelle udtryksformer og værdier
- Krop og bevægelse
- Barnets alsidige personlighedsudvikling
- Sociale kompetencer
- Naturen og naurfænomener
Derudover er der masser af plads til spontane lege på kryds og tværs af alder, grupper og afdeling, men personalet er organiseret og har bestemte fokusområder i den pædagogiske hverdag.
Vi har fuldkostordning i børnehuset. Frokosten betales via pladsen/kommunen.
Eftermiddagsmaden er en forældre arrangeret ordning. Opkrævningen kommer automatisk via e-Boks.
Børnene hjælper tit til i køkkenet, hvor Louise og Eva hver dag laver sund og god mad.
Børnene bliver ligeledes inddraget i menuen og Eva og Louise laver tit børnenes livretter.
Vi stemmer om det
Det er dig som forælder, der er med til at bestemme om der skal være en fælles, selvbetalt frokostordning eller om vi skal have med madpakker med. Vi stemmer om det hvert andet år.
Vi vægter en positiv og anerkendende tilgang til både børn, forældre og personale og værdsætter en godt og rart forældresamarbejde, hvor vi i fællesskab samarbejder om, at børnene trives og udvikler sig bedst muligt.
Vi arbejder og tager udgangspunkt i Aarhus kommunes værdier: Respekt, troværdighed og engagement.
Samt at vi i fællesskab løfter børnenes trivsel, læring og udvikling til gavn for børnefællesskabet.
Få indflydelse på hverdagen
I vores forældreråd har du gode muligheder for at få indflydelse på dit barns hverdag i afdelingen og dagtilbuddet som helhed.
Se, hvad vores bestyrelse i dagtilbuddet arbejder med under Fælles i dagtilbuddet.
I Børnehuset Tværgade ønsker vi, at alle møder hinanden positivt og med respekt for dem, vi er.
Vi ønsker at støtte alle børn i at kunne indgå i forskellige store og mindre børnefællesskaber.
At understøtte barnet i at blive selvhjulpent, robust og et socialt væsen, der oplever at bidrage til egen trivsel, udvikling og læring.
Vi har stor fokus på forældresamarbejdet og inddragelsen af forældrene i vores hverdag på den måde, at vi bestræber os på, at være tydelige med det vi gerne vil og det vi laver med børnene.
Dit barns udvikling og trivsel er rigtig vigtig for os. Vi arbejder derfor løbende med at udvikle og forbedre vores pædagogik.
Læs mere om vores arbejde med børnenes udvikling og trivsel under Fælles i dagtilbuddet.
Dit barns udvikling og trivsel
Stuetelefoner til Børnehuset Tværgade
Vuggestuen
24 78 38 06
Børnehaven
41 85 99 43